News archive

Gevaar voor dengue-epidemie tijdens WK Brazilië

Als u in de komende dagen naar Brazilië vertrekt voor het WK voetbal, moet u maatregelen nemen om u te beschermen tegen Dengue of knokkelkoorts. Die infectie ziekte wordt overgedragen door een mug. Volgens het Engelse medische tijdschrift The Lancet worden drie speelsteden in het noordoosten, Natal, Fortaleza en Recife, het meest bedreigd (meer dan 300 gevallen per 100.000 inwoners). Maar ook in twee speelsteden waar de Rode Duivels hun wedstrijden afwerken, met name Rio de Janeiro en Belo Horizonte, dreigt een uitbraak (tussen 100 en 300 gevallen per 100.000 inwoners).



Dengue is de meest voorkomende tropische infectie die door muggen wordt verspreid. In tegenstelling tot malaria komt de ziekte evengoed voor in de steden als op het platteland. De mug komt veel voor in dichtbevolkte en drukbezochte gebieden. Ze broedt in ‘waterreservoirs’ als oude autobanden, blikken, vaten, emmers, bloemvazen en stortbakken, die allemaal regelmatig worden aangetroffen in de huiselijke omgeving.


Klachten
In zijn typisch klassiek verloop wordt dengue gekenmerkt door een een ernstige, op griep lijkende ziekte die brutaal begint met
• plotse, hevige koorts (tot 41°C) die acht tot tien dagen (soms onderbroken door enkele koortsvrije uurtjes of dagen) kan duren;
• hevige hoofdpijn;
• hevige gewrichts- en spierpijnen (vandaar de naam knokkelkoorts), opvallend in de lenden en rond de ogen;
• misselijkheid en braken;
• uitslag die lijkt op mazelen (op de romp, die zich uitbreidt naar de armen, benen en het gezicht);
• soms een droge hoest;
• de hartslag is traag in verhouding tot de hoge koorts;
• soms bloedingen van het tandvlees of het darmkanaal.

Klassiek (maar niet steeds) verloopt de ziekte in twee fasen:
na 3-4 dagen koorts treedt een voorbijgaande verbetering op, rond de 5de-6de dag stijgt de koorts opnieuw. Op dat ogenblik kan er een rode vlekkerige huiduitslag verschijnen. Na enkele dagen verdwijnt de koorts weer, maar er kan een wekenlange periode van moeizaam herstel volgen, gekenmerkt door algemene zwakte, spier- en zenuwpijnen.
De eerste symptomen treden op 2 tot 15 dagen na de besmetting (gemiddeld 5 à 6 dagen). Door die korte periode, worden veel toeristen al ziek nog tijdens hun reis.

Is Dengue gevaarlijk?
In de meeste gevallen is dengue niet ernstig en gaat na een dag of zeven vanzelf over.
Er komen echter in toenemende mate levensbedreigende vormen voor, met ernstige inwendige en uitwendige bloedingen (Hemorragische koorts), of met shocktoestand waarbij de bloeddruk onmeetbaar laag is geworden. Rond de 3de à 4de dag, op het ogenblik dat de koorts daalt en de zieke schijnbaar iets beter is, gaat de toestand snel achteruit, met het optreden van hevig braken en buikpijn. Iemand met dengue hemorragische koorts moet zo snel mogelijk in een ziekenhuis worden opgenomen. Zonder behandeling is er 10% kans op een dodelijke afloop; met de juiste behandeling bedraagt deze kans 1 tot 2%. Vooral voor kinderen zijn deze aandoeningen gevaarlijk en zij lopen het meeste risico eraan te overlijden.
De kans op zo’n complicaties is veel hoger als u eerder al eens dengue (van een ander type virus) gehad heeft. Er bestaan 4 verschillende soorten denguevirus.

www.gezondheid.be/index.cfm

Comments

Log in to read and post comments