Antoni van Leeuwenhoek Jaar 2023

Welkom in het Antoni van Leeuwenhoek Jaar!

In 2023 is het 300 jaar nadat Antoni van Leeuwenhoek op 90-jarige leeftijd overleed na een leven vol verwondering, waarnemingen en ontdekkingen. Het verhaal van Antoni van Leeuwenhoek verdient een groot publiek.

De wetenschappelijke revolutie werd mee gevormd door de lens van Antoni, zou je kunnen zeggen. De ontdekking van de bacterie, de bouw en werking van planten, dieren en de mens, het ontrafelen van de voortplanting; doorbraken uit de tijd van Van Leeuwenhoek. Door zijn zelfgemaakte lenzen toonde hij een micro- universum dat nog niet eerder door een mens was gezien. Stel je voor, een totaal onbekende wereld ontdekken. Hoe weet je wat je ziet? Hoe laat je het zien? En hoe overtuig je anderen dat de wereld heel anders is dan ze denken?

In 2023 memoreren we de verwondering en het vakmanschap van Antoni van Leeuwenhoek. Op de site antonivanleeuwenhoekjaar.nl vind je meer informatie over wat je kunt doen, bekijken en vooral ontdekken!

Op deze pagina vind je een overzicht van de activiteiten van de KNVM in dit bijzondere jaar.

Antonie.jpg


Dijksterhuis_Aspergillus_small.jpg
Aspergillus restrictus - Jan Dijksterhuis

Microfotografie wedstrijd

Ter ere van het Antoni van Leeuwenhoek Jaar schreef de KNVM eind 2022 een microfotografie wedstrijd uit. Van 12 geselecteerde inzendingen werd een kalender voor het jaar 2023 gemaakt die aan de leden werd aangeboden. De winnende foto is gemaakt door Jan Dijksterhuis van het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute. De foto, gemaakt door middel van cryo-elektronenmicroscopie, laat een coniodiophore van de schimmel Aspergillus restrictus zien. De conidiophore lijkt op een aspergillum, een instrument waarmee heilig water wordt gesprenkeld, en de reden voor de naam Aspergillus voor deze schimmel genus. De jury, bestaande uit onder andere Wim van Egmond, was onder de indruk van de kwaliteit en details die zichtbaar zijn in de foto, waardoor zijn schoonheid mooi naar voren komt. Jan Dijksterhuis heeft als prijs een replica van de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek ontvangen. 


Uitreiking van Leeuwenhoek Medaille

Op 5 april 2023 heeft de KNVM tijdens haar jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst de prestigieuze van Leeuwenhoek Medaille uitgereikt aan professor Jillian Banfield van de University of California, Berkely. Hiernaast vindt u een videoreportage van haar bezoek aan Nederland.



IMG_257334c.jpg
Onthulling muurschildering bij eerste Nederlandse Mijlpaal in de Microbiologie

Eerste Nederlandse Mijlpaal in de Microbiologie 

Op dinsdag 13 februari 2024 heeft de KNVM de eerste Nederlandse mijlpaal in de microbiologie onthuld. De mijlpaal is de plek waar het geboortehuis van Antoni van Leeuwenhoek ooit stond, vlakbij de Oostpoort in Delft. Hier bevindt zich nu De Oostpoort school. Antoni van Leeuwenhoek was de eerste die met zijn zelfgemaakte lenzen bacteriën heeft gezien en beschreven en kan daarom met recht de grondlegger van de microbiologie genoemd worden. 

De mijlpaal is gemarkeerd met een plaquette die ontworpen is door Malou Zuidema.  Daarnaast heeft de KNVM een muurschildering laten aanbrengen op de binnenplaats van De Oostpoort school. De schildering is ontworpen en gemaakt door Tim Rodermans en genomineerd voor de Le Comteprijs.

Tijdens de feestelijke opening konden de kinderen zelf een Van Leeuwenhoek microscoopje maken onder leiding van Wim van Egmond, door microscopen kijken en werden er cakejes en kleurplaten uitgedeeld. Het werd afgesloten met een verhaal van Prof. Jack Pronk (TU Delft) voor een gymzaal vol kinderen. 

Met de Nederlandse Mijlpalen in de Microbiologie wil de KNVM de microbiologie onder de aandacht brengen van het grote publiek. Tevens was deze opening de afsluiting van het Antoni van Leeuwenhoek jaar waarin onder andere de Van Leeuwenhoek medaille is uitgereikt aan Prof. Jillian Banfield (University of California, Berkeley).


Podcast - Antoni van Leeuwenhoek

In 2023 hebben we herdacht dat 300 jaar geleden Antoni van Leeuwenhoek, Peetvader van de Microbiologie, is overleden op bijna 91-jarige leeftijd. In 2023, en uitlopend in 2024, hebben vele activiteiten plaatsgevonden binnen het AvL300 initiatief. De Stichting Microcanon/Microbenclub, deels gesponsord door de Stichting Antonie van Leeuwenhoek nam het initiatief om een podcastserie te maken: “Antoni van Leeuwenhoek: Groots in het Kleine” over het leven en prestaties van Van Leeuwenhoek. Deze serie bevelen we van harte aan! Het is een mooie, gedramatiseerde productie die u meeneemt door zijn lange, productieve leven. De afleveringen worden verbonden met het heden door interviews met wetenschappelijke en historische experts die hun werk verbinden met het werk en gedachten van die van Van Leeuwenhoek.

Er zullen 13 episodes verschijnen, in het Nederlands, die gestart zijn op 27 December 2023 met episode 1 (“de Jonge Jaren“) en gevolgd worden met nieuwe episodes in de opvolgende weken.

Links naar de podcast: Spotify  en Apple Podcast 

Deel deze met uw relaties!

Veel luisterplezier,
Namens de Stichting Microcanon/De Microbenclub,
Bauke Oudega, Joop van Doorn, Henk Smit, Peter Willemsen en Willem Reijnders

Microscoop.png
Antoni van Leeuwenhoeks microscoop