News archive
Bizarre real life zombies: parasiet neemt heft in handen
Ze kunnen je de stuipen op het lijf jagen: zombies. Maar een zombie-zijn is ongetwijfeld ook geen pretje. Mieren in tropische gebieden kunnen je daar alles over vertellen. Zij vallen namelijk met enige regelmaat ten prooi aan een schimmel die ervoor zorgt dat ze de controle over hun hersenen kwijtraken en als het ware in zombies veranderen. De schimmel Ophiocordyceps unilateralis nestelt zich ín een mier en neemt het brein volledig over. De geïnfecteerde mier klimt in een plant om zich vast te klemmen aan een blad en daarna sterft de mier. Vervolgens laat de parasitaire schimmel een paddenstoel uit het hoofd van de mier groeien, waarmee deze z’n sporen kan verspreiden en zo nieuwe mieren infecteert.
Barnsteenslak
En de schimmel O. unilateralis is niet de enige die zombies creëert. Leucochloridium paradoxum is een parasitaire platworm en brengt het grootste deel van zijn leven door in het lichaam van een vogel. Via de uitwerpselen van vogels komen de eitjes van de parasiet op land terecht. De eieren ontwikkelen zich vervolgens tot larven. Deze larven infecteren de barnsteenslak. Eenmaal geïnfecteerd, dan gaan de tentakels van de slakken uitpuilen totdat ze op maden lijken. Om zeker te zijn dat de nep-maden ook het pad naar de vogel vinden, loopt de slak naar een open plaats. Niet uit vrije wil, maar omdat de parasiet hem daartoe dwingt. De tentakels zijn opvallend gekleurd en door deze kleur en de pulserende beweging trekken zij vogels aan die vervolgens de tentakels opeten.
Door een infectie met Toxoplasma verliezen muizen hun angst voor katten. In de meeste gevallen betekent dit slecht nieuws voor de muizen. Foto: University of California.
video
www.scientias.nl/zombie/96826
Comments
Log in to read and post comments