News archive
"Ebola-protocollen VS deugen niet"
In de Verenigde Staten wordt zware kritiek geuit op de binnenlandse aanpak van ebola. Vannacht vond in het Congres een hoorzitting plaats waar Thomas Frieden spitsroeden moest lopen. Hij is de baas van het CDC, het Amerikaanse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "De beangstigende waarheid is dat wij de veiligheid niet kunnen garanderen van onze artsen en verpleegkundigen die in de frontlinie staan", zei het Texaanse congreslid Michael Burgess.
De kritiek spitst zich vooral toe op de protocollen die het CDC heeft opgesteld voor het geval zich een (mogelijke) ebola-patiënt aandient. Alexander Friedrich, hoofd van de afdeling medische microbiologie en infectiepreventie in het UMCG in Groningen, maakt korte metten met de Amerikaanse protocollen.
Expert
"De Amerikaanse protocollen schrijven een veiligheidsniveau voor dat wij hanteren als we een uitbraak van griep of van het norovirus hebben. Maar hier gaat het om een dodelijk virus, daarvoor schieten ze zwaar tekort." Het norovirus leidt jaarlijks tot een aantal uitbraken in Nederlandse zorginstellingen. Het veroorzaakt diarree en er overlijden elk jaar een aantal sterk verzwakte ouderen aan de gevolgen van een infectie met het virus. Maar het is niet dodelijk.
Friedrich is een van de weinige experts in Nederland die ervaring heeft met een ebola-achtig virus. Hij kreeg in 2000 in Würzburg en in 2006 in Münster te maken met een patiënt met het Lassa-virus. Dat is te vergelijken met ebola. Met dezelfde griepachtige symptomen aan het begin, dezelfde ontwikkeling, dezelfde interne bloedingen en ook hoge sterfte.
Ernstige fouten
De ernstige fouten die los van alle protocollen in het Texas Health Presbyterian Hospital zijn gemaakt kregen minder aandacht tijdens de hoorzitting. Toen Thomas Eric Duncan zich bij het ziekenhuis meldde en 39,4 graden koorts bleek te hebben, vertelde hij dat hij net in Liberia was geweest. Toch werd hij weggestuurd.
video
Comments
Log in to read and post comments