News archive

Gentech-bacterie is groene brandstoffabriek

Wetenschappers aan de University of Georgia hebben een bacterie zodanig genetisch gemodificeerd dat deze biomassa direct kan omzetten in ethanol. Voorbehandeling van plantenresten zou niet langer nodig zijn.

Switchgrass

Onderzoekers van de University of Georgia publiceerden hun bevindingen deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Janet Westpheling, onderzoeksleider van het project, vertelt op de website van de universiteit: “Je neemt simpelweg wat vingergras, voegt een goedkoop zoutmedium toe, en de bacterie begint met het produceren van ethanol.” De vondst is volgens Westpheling de eerste stap naar een duurzame, economisch haalbare biobrandstof.

Voorbehandeling overbodig

Duurzaam omzetten van biomassa is een dure aangelegenheid. De basis van bio-ethanol is cellulose. Cellulose is lastig om te zetten in suikers, waardoor plantenresten lang moeten worden voorbehandeld. Dat gebeurt met dure, gepatenteerde enzymen.

Met de genetisch gemanipuleerde Caldicellulosiruptor bescii bacterie is dat volgens de onderzoekers niet meer nodig. De bacterie zet de biomassa direct om brandstof. Het onderzoeksteam werkte twee jaar aan de afbrekende vermogens. “Het moeilijkste deel van het onderzoek was de bacteriën biomassa te laten verteren. Ethanol maken is niet zo ingewikkeld,” zegt Westpheling.

www.duurzaambedrijfsleven.nl/65305/gentech-bacterie-is-groene-brandstoffabriek/

Comments

Log in to read and post comments