News archive
Inspecteurs controleren bomen op kersenvirus
Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) stuurt tijdens de kersenmaand juni medewerkers op pad om de hoogstamboomgaarden, die het in eigen beheer heeft, op het Little Cherry Virus (LCV) te inspecteren. Het stadsbestuur steunt het project.
Om een precies beeld te krijgen van de toestand gaan het RLHV en het stadsbestuur de bomen in de oogstmaand controleren. Dan zijn de LCV-symptomen het best zichtbaar. De kersen blijven klein, zijn smaakloos en zijn niet meer geschikt voor consumptie. De bladeren verkleuren ook. Voor verder onderzoek wordt het materiaal overgemaakt aan het Proefcentrum Fruitteelt.
‘Als de ziekte wordt vastgesteld, vragen we de telers de bomen te rooien en ze te vervangen door andere fruitsoorten. Op dezelfde plaats kunnen geen jonge kersenbomen meer worden aangeplant. We zullen dan ook meteen aandringen op een kapvergunning’, zegt Mieke Vanlangenaeker van het Regionaal Landschap. Ze krijgt daarvoor de steun van het Truiense stadsbestuur. ‘We gaan niet met de botte bijl te werk, maar we hebben wel een GAS-boete achter de hand. Zieke bomen moeten worden verwijderd’, vult schepen Hilde Vautmans (Open VLD) aan.
Einde van de teelt
‘De inspectie komt te laat’, vinden de kersentelers. ‘De kerselaars in de hoogstamboomgaarden zijn al voor 90 procent aangetast. Dit is het einde van de teelt in Haspengouw.’ Beroepstelers zijn daarom niet gekant tegen het rooien. ‘Vijfentwintig jaar geleden plantte ik kerselaars aan en die zijn vandaag bijna volledig besmet. Ik vermoed dat het virus met het enthout is binnengekomen’, zegt Johan Vanroye uit Groot-Gelmen. De kersenteler heeft zeven hectare hoogstamkersen en die worden niet meer geplukt. ‘De teelt is niet meer rendabel, de productie bedraagt nog niet de helft van laagstambomen en ik vind geen plukkers meer. Maar zo lang ik geen bewijzen heb van de aantasting, krijg ik geen kapvergunning’, zegt hij.
Comments
Log in to read and post comments