News archive
Medicijn tegen gevaarlijk babyvirus RSV komt dichterbij
Een nieuw aerosolmedicijn tegen de babyziekte RSV wordt dit najaar voor het eerst getest op kinderen. "Eindelijk een hoopgevende boost in het RSV-onderzoek", zegt kinderpneumologe Anne Malfroot. "Anders blijven we machteloos."
Elk najaar opnieuw zijn de allerjongsten in hetzelfde bedje ziek. RSV treft jaarlijks zo'n zesduizend baby's en jonge kinderen. In het beste geval hebben ze last van een flinke verkoudheid, in het slechtste geval raken ze in ademnood en wordt het levensbedreigend. Begint de risicoperiode doorgaans eind september, dan zien Vlaamse kinderartsen nu al gevallen opduiken. Zij raden dan ook aan alert te zijn.
Terwijl de ziekenhuizen elke winter weer een RSV-epidemie doormaken, met lappenpopjes op de intensieve zorgen, staan de kinderartsen tot nog toe machteloos. Er bestaat wel een preventief medicijn met antistoffen, maar die dure prikjes zijn enkel weggelegd voor erg zwakke of premature baby's.
"Niet dat het RSV-onderzoek al die tijd stil lag", vertelt kinderpneumologe Anne Malfroot (UZ Brussel). "Het heeft gewoon veel pech gehad." Zo breken wetenschappers zich al langer het hoofd over een vaccin, zonder resultaat. Ooit werd er eentje uitgetest, maar dat maakte het virus alleen maar erger.Hoop
Maar er is hoop, weet professor Malfroot. Dit najaar testen onderzoekers een RSV-medicijn voor het eerst uit op kinderen met de ziekte. De Belgische universitaire ziekenhuizen slaan daarvoor de handen in elkaar. Een naam heeft het aerosolmiddel nog niet, maar ouders die zich akkoord verklaren kunnen hun zieke baby er wel mee laten behandelen.
"De resultaten op volwassenen waren succesvol en we hebben nu de goedkeuring van Europa om een stap verder te gaan", duidt Malfroot. "Pasgeborenen komen niet in aanmerking. We zullen het middel uitproberen op baby's vanaf drie maanden. Bij zo'n onderzoek calculeer je toch altijd een veiligheidsgrens in."
Comments
Log in to read and post comments