News archive

Mijn thuis is waar mijn bacterie woont: elk huishouden heeft eigen bacteriesamenstelling

Elk huishouden heeft zijn eigen unieke bacteriesamenstelling, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. En wie verhuist, neemt die gewoon met zich mee. "Na vingerafdrukken en DNA heb je nu ook het microbioom."

  • "Het potentieel is enorm, zeker bij onderzoek naar misdrijven. Maar er is meer onderzoek nodig"

    Jeroen Raes, Vlaams Instituut voor Biotechnologie

     

Een staaltje van de keukenvloer: meer hebben onderzoekers niet nodig om de bacteriesamenstelling van een gezin te achterhalen. Aan de hand van de bacteriën die aan de vloer plakken, kunnen ze allerlei informatie verzamelen over wie precies in dat huis woont, hoe lang en in welke samenstelling.

Dat ontdekte microbioloog Jack Gilbert van de Universiteit van Chicago met het ambitieuze Home Microbiome Project. Gedurende zes weken onderzocht zijn team de bacteriën van zeven families, huisdieren incluis. De deelnemers leerden allemaal hoe ze op een correcte manier stalen moesten nemen van de bacteriën en hoe ze die vervolgens moesten invriezen. Vervolgens ging het wattenstaafje het hele huis door: van handen, voeten en neuzen tot deurklinken, kookfornuizen en lichtschakelaars.

 
 



Gezinsmicrobioom
De resultaten tonen hoe ons lichaam met de regelmaat van de klok bacteriën loslaat. Een schaafwonde, geeuwen, de koelkast opentrekken: telkens komt er een lading bacteriën vrij. In die mate zelfs dat perfect te traceren valt wie waar is langsgeweest. Dit op basis van het menselijk microbioom, de complete collectie bacteriën die op en in ons lichaam wonen.

Maar er is meer: wie samenwoont met anderen, creëert een soort 'gezinsmicrobioom'. Koppels met jonge kinderen delen, door intens fysiek contact, de meeste microben. Zeker handen lijken in een gezin qua bacteriën sterk op elkaar. Neuzen daarentegen hebben de meest individuele microben. Hoe dan ook was de bacteriesamenstelling van gezinnen zodanig uniek en specifiek dat de onderzoekers perfect een keukenvloer aan een welbepaalde familie konden linken.

www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/2024535/2014/09/02/Mijn-thuis-is-waar-mijn-bacterie-woont-elk-huishouden-heeft-eigen-bacteriesamenstelling.dhtml

Comments

Log in to read and post comments