News archive
Nieuwe bacterie ontdekt bij Vlaamse ziekenhuispatiënte
Het laboratorium voor klinische biologie van het AZ Delta, Ardolab in Roeselare, heeft een nieuwe ziekteverwekkende bacterie ontdekt. De kiem werd gevonden in een wonde en in het bloed van een patiënte met een zeer ernstige huidinfectie. Volgens microbioloog Steven Vervaeke van het AZ Delta gebeurt het zeer zelden dat er nieuwe medisch relevante bacteriën gevonden worden.
De ontdekking van de nieuwe bacterie - die de naam Atopobium deltae kreeg, naar het ziekenhuis - verschijnt binnenkort in het vakblad International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology.
De vondst van een nieuwe bacterie is op zich niet zo uitzonderlijk. "Maar meestal worden nieuwe bacteriën, virussen of schimmels gevonden op planten of dieren of in heel specifieke biologische niches zoals in diepzeewateren", zegt Steven Vervaeke. "De meeste bacteriën zijn onschuldig voor een normaal gezonde mens; het gebeurt dus niet vaak dat een nieuwe bacterie ontdekt wordt die meteen ook gelinkt kan worden aan een infectie."
"Als er dan al iets nieuws gevonden wordt, is dat meestal bij verzwakte patiënten van wie de immuniteit zodanig slecht is dat elke bacterie kan overwoekeren", aldus Vervaeke. "Hier ging het echter om een perfect gezonde patiënte, zonder medische voorgeschiedenis. Het is dus verwonderlijk dat niemand die kiem eerder heeft geïdentificeerd."
Database
De patiënte in kwestie leed aan gangreen van Fournier, een zeer ernstige, vaak dodelijke infectieziekte waarbij onderhuidse weefsellagen in de schaamstreek afsterven. De ziekte ontstond vanuit een abces en breidde zich uit naar het hele lichaam eens de bacterie een weg gevonden had naar de bloedbaan.
Gangreen van Fournier wordt meestal veroorzaakt door een samenspel van verschillende bacteriën, maar in dit geval vonden de onderzoekers slechts één kiem terug in de wonde en in het bloed van de patiënte. Na onderzoek met een MALDI-TOF, waarbij een bacterie beschoten wordt met laserstralen om het unieke spectrum te ontleden, en na analyse van het bacterieel DNA bleek dat de kiem niet geïdentificeerd kon worden.
Verder onderzoek, in samenwerking met het onderzoekslaboratorium voor bacteriologie van de UGent, toonde aan dat het om een compleet nieuwe bacterie ging. Het unieke spectrum en de genetische code van Atopobium deltae zullen nu opgenomen worden in verschillende databases, waardoor de kiem in de toekomst veel makkelijker te vinden is. Volgens Vervaeke is het bijna zeker dat de kiem nu vaker zal voorkomen, al is het moeilijk te voorspellen hoe vaak hij opduikt.
De patiënte zelf stelt het inmiddels goed. Na een agressieve heelkundige en antibiotische behandeling heeft ze na een tweetal maanden het ziekenhuis kunnen verlaten.
Comments
Log in to read and post comments