Er zal nu een expertengroep opgericht worden, vooraleer bij een nieuwe algemene vergadering weer over de toekomst van de stalen wordt beslist.

De Belgische viroloog Marc Van Ranst van de KULeuven toonde zich enkele dagen geleden nog optimistisch over een mogelijk akkoord binnen de WGO. “Drie jaar geleden was ik ook hoopvol, maar toen konden de Verenigde Staten echter een coalitie smeden die pleitte voor uitstel”, zei de Belg eerder in De Standaard. Maar ook deze keer is er geen akkoord bereikt over de vernietiging.

De pokken zijn sinds 1979 officieel uitgeroeid. De laatste natuurlijke uitbraak dateert van 1977 in Somalië. Wereldwijd zijn er echter nog 571 stalen over van de virussen Variola major en Variola minor, de aanstichters van de ooit zo gevreesde dodelijke ziekte. Die kostte op zijn hoogtepunt aan één op twaalf mensen het leven. Driekwart van de stalen bevindt zich in diepvriezers in de VS, de rest in Siberisch Rusland. Volgens een rapport van de WGO enkele jaren geleden zijn er geen redenen meer om het virus nog langer in leven te houden. Maar sommige landen liggen dwars, omdat ze vrezen voor een nieuwe uitbraak of voor het gebruik van het pokkenvirus door terroristen. De voorraden zouden dan kunnen dienen voor nieuw onderzoek en de ontwikkeling van een aangepast vaccin.

www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx