News archive
Supermug sluipend gevaar
De nakomelingen van de Nederlandse huissteekmug en haar uit het zuiden overgewaaide tweelingzusje kunnen een gevaar vormen als er een gevaarlijk virus in Nederland actief wordt, denken onderzoekers van de Wageningen University. door Grieteke Meerman.
Er is een mug in opkomst die beter ziektes kan overbrengen dan de gewone huissteekmug. Het gaat om een kruising van deze mug en haar oprukkende tweelingzusje, de zogeheten molestusmug. Als er een virus in Nederland actief wordt, vormt dit halfbloedje een groot risico, denken onderzoekers van de Wageningen University.
De molestusmug is nieuw in Nederland. Deze mug lijkt precies op de gewone huissteekmug, maar verschilt in gedrag op een paar punten. De molestusmug is ook in de winter actief, in tegenstelling tot haar zusje, dat alleen in de zomer steekt. Daarnaast steekt de molestus het liefst zoogdieren, waaronder mensen, en soms vogels. Bij de huissteekmug is dat precies andersom, daarvoor zijn wij de bijvangst.
"De verwachting is dat kruisingen van de molestusmug en de gewone huissteekmug net zo graag bij vogels als bij zoogdieren bloed halen", zegt Arnold van Vliet, onderzoeker van de Wageningen University. "Daarmee kunnen deze hybride muggen bij het overbrengen van ziektes als een brug fungeren tussen vogels enerzijds en mensen en andere zoogdieren anderzijds."
Een ziekte waar dan meteen aan wordt gedacht, is de gevaarlijke West-Nijlziekte. Dit virus lift in Afrika, Amerika en sinds kort ook in Zuid-Europa mee op de molestusmug. De kans is groot dat het virus zich sneller zal verspreiden in een gebied waar de hybridemug actief is. Van Vliet benadrukt dat er met deze constatering nog geen aanleiding is voor paniek.
Comments
Log in to read and post comments